Euro-Fingers

Kutatás vezetője

Prof. Miia Kivipelto MD, PhD

Projekt finanszírozása

1.8 millió €

Projekt idősáv

3 év

Az Alzheimer-kór és a neurokognitív betegségek kezelése globális közegészségügyi prioritás

Kutatás vezetője

Prof. Miia Kivipelto MD, PhD

Projekt finanszírozása

1.8 millió €

Projekt idősáv

3 év

Az EURO-FINGERS két multimodális prevenciós kísérlet sikeres tapasztalataira épít: a Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER) és a JPND által finanszírozott MIND-AD. A FINGER intervenciós vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a táplálkozási útmutatásból, testmozgásból, kognitív edzésből és az érrendszeri kockázati tényezők ellenőrzéséből álló multimodális életmódbeli beavatkozás elősegíti a kognitív hanyatlás megelőzését a demencia fokozott kockázatának kitett időseknél. A MIND-AD-ben ezt a modellt először tesztelték korai tüneti (prodromális) Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél is.

A EURO-FINGERS ezeket és más európai adatokat használja fel olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek lehetővé teszik a demencia és az Alzheimer-kór precíziós megelőzését. Ezek az eszközök magukban foglalják az időskorúak demencia kockázatának és megelőzési potenciáljának pontos mérésére szolgáló módszereket. Valójában nincs “mindenki számára megfelelő” megoldás: a hatékony és fenntartható hatékonyság érdekében a megelőző stratégiákat egyedi kockázati csoportokhoz kell igazítani, amelyeket a klinikai és biológiai jellemzők, valamint a környezeti kockázati tényezők expozíciója határoz meg.

A EURO-FINGERS konzorcium fejleszt egy innovatív kísérleti modellt is, amely kombinálja a multimodális életmódbeli beavatkozásokat olyan gyógyszerekkel, amelyek megállíthatják vagy lassíthatják az Alzheimer-kór progresszióját. Ez magában foglal egy eszközt (EURO-FINGERS online adatbank), amely a kutatás iránt érdeklődő állampolgárokat / betegeket egyszerűen a legmegfelelőbb prevenciós kísérletekhez irányítja. Ezenkívül a EURO-FINGERS projekt célja az, hogy az Alzheimer-demencia (vagy korai stádiumának) szempontjából veszélyeztetett résztvevőket bevonja a döntésekbe, nézeteik és preferenciáik integrálásával az iránymutatásokban megjelenjenek azok a szempontok, hogy a klinikusoknak hogyan kell a demencia betegséget, annak veszélyét és megelőzési lehetőségeit kommunikálni a betegekkel. A projekt kidolgozza a megosztott döntéshozatal stratégiáit is, hogy javítsuk a betegek és gondozóik részvételét a diagnosztikai folyamatban és a megelőző stratégiák megválasztásában.

A EURO-FINGERS eredményei várhatóan az Alzheimer-demencia kockázatának kitett emberek javát szolgálják azáltal, hogy ismereteket teremtenek az idősek hatékony és fenntartható megelőzési stratégiáiról, valamint szilárd keretet nyújtanak az Alzheimer-kór megelőzéséhez Európában.

Résztvevő csoportok

Miia Kivipelto

Karolinska Institutet (KI), Center for Alzheiemer Research, Sweden

Tiia Ngandu

Finnish Institute for Health and Welfare (THL), Finland

Tobias Hartmann

Saarland University (USAAR), Germany

Philip Scheltens

VU University Medical Centre (VuMC), The Netherlands

José Luis Molinuevo

Instituto Hospital del Mar Investigaciones Médicas (IMIM), Spain

Jean Georges

Alzheimer Europe (AE), Luxemburg

András Attila Horvath

National Institute of Mental Health, Neurology and Neurosurgery (NIMNN) Hungary

A hazai konzorciumot Dr. Horváth András Attila vezeti, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet képviseletében. A konzorciumi partner a Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája, dr. Csukly Gábor irányításával.

Neurokognitív Kutatási Központ

1145 Budapest, Amerikai út 57.

Adatvédelem

Cookie Policy

© 2021 Neurokognitív Kutatási Központ. All Rights Reserved. Designed by 5mart Studio