• Research
  • /
  • A Coma Recovery Scale-Revised (CRS-R) magyar nyelvű változatának validációja

A Coma Recovery Scale-Revised (CRS-R) magyar nyelvű változatának validációja

Supporter
Research leader
Duration

Az intenzív terápia fejlődése lehetővé tette, hogy betegek súlyos agykárosodást követően is életben maradjanak. Míg egyes betegek állapota gyorsan javul, mások hosszú heteken vagy hónapokon keresztül lassú felépülést mutatnak. A súlyos agykárosodásból való felépülés során a betegek éberré válhatnak, míg a kommunikációs és reakciós képességük nem tér vissza. Ezeket az állapotokat nevezzük a Minimális Tudatosság Állapotának (Minimálisan tudatos állapot) (angol szakirodalomban: Minimally Conscious State (MCS)) és a Non-reszponzív éberség állapotának (angol szakirodalomban: Unresponsive Wakefulness Syndrome (UWS)). Utóbbit korábban vegetatív állapotnak (VÁ) nevezték, azonban ez a nomenklatúra mára kerülendő, ugyanis pejoratív jelentéssel bír. Ebben a két állapotban a hypnoid és nem-hypnoid tudatzavarok jellemzői keveredhetnek.

A non-reszponzív éberség állapotában (korábban VÁ) lévő betegeknél reflexes reakciókat látunk, az alvás-ébrenlét ciklusuk megtartott lehet. A minimálisan tudatos állapotban (MCS) lévő betegek változó teljesítménnyel, de az akaratlagos viselkedés (öntudat) egyértelműen észlelhető jeleit mutatják, míg a tudatzavar megszűnésével (Exit from MCS (eMCS)) funkcionális tárgyhasználatra vagy kommunikációra képesek.

A különbségek azonosítása és a betegek megfelelő diagnosztizálása továbbra is kihívást jelent.

Ágy melletti vizit során a végzett állapotfelmérés során a klinikus (tapasztalattól függően) 40%-ban tévedhet az MCS, UWS és Locked-in syndroma (LIS) elkülönítésében. A CRS-R használata megbízható és pontos diagnózist nyújt és segítheti a döntéshozatalt a betegút megfelelő kiválasztásában és megkönnyíti a hosszmetszeti követést.

A tudatzavar felmérésére számos különböző skálát fejlesztettek ki, mint a GCS (Glasgow Coma Scale), a FOUR (Full Outline of UnResponsiveness), vagy a WHIM (Wessex Head Injury Matrix), de korábbi kutatások alapján a CRS-R szenzitivitása az ismertetett tudatzavarok elkülönítésében a legmagasabb. Ezen skálák közül validált magyar verzióként csak a GCS érhető el.

A CRS-R egy 23 elemből álló pontozóskála, mely 6 alskálából áll. Az alskálák a hallási, a vizuális, a motoros, az oromotoros és a kommunikációs funkciót, illetve a beteg éberségét pontozzák. A vizsgálat gyakorlott személynek kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Kutatási célunk a CRS-R magyar nyelvű változatának validációja.

Utoljára frissítve: 2024.01.23.

Neurocognitive Research Centre

1145 Budapest, Amerikai út 57.

Adatvédelem

Cookie Policy

© 2021 Neurokognitív Kutatási Központ. All Rights Reserved. Designed by 5mart Studio